mommy ή μαμά
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Ας μιλήσουμε για τις συσπάσεις Braxton-Hicks

Ας μιλήσουμε για τις συσπάσεις Braxton-Hicks

Οι συσπάσεις Braxton Hicks, πήραν το όνομα τους από τον Άγγλο γιατρό John Braxton Hicks, που τις περιέγραψε για πρώτη φορά το 1872.

Λέγονται και προπαρασκευαστικές συσπάσεις τοκετού ή ψευτωδίνες και αποτελούν σποραδικές συσπάσεις του μυ της μήτρας.

Ξεκινούν από την 6η κιόλας εβδομάδα της εγκυμοσύνης με σκοπό να προετοιμάσουν το σώμα για τον τοκετό.

Δεν γίνονται αντιληπτές από την πλειοψηφία των γυναικών, πριν τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης ενώ αντίθετα τις νιώθουν σχεδόν όλες οι γυναίκες σε μια δεύτερη ή επόμενη εγκυμοσύνη.

Όσο προχωρά και εξελίσσεται η κύηση εμφανίζονται συχνότερα, σε ακανόνιστο όμως χρόνο και είναι ουσιαστικά ανώδυνες.

Συνήθως μετά την 36η εβδομάδα γίνονται καλύτερα αντιληπτές από μεγαλύτερη ομάδα γυναικών αλλά υπάρχει κίνδυνος για σύγχυση των ενδείξεων με τις συσπάσεις ενός πρόωρου τοκετού.

Γι’ αυτό το λόγο, εάν δεν έχετε μπει ακόμα στο μήνα σας αλλά αισθάνεστε περισσότερες από 4 συσπάσεις μέσα σε μία ώρα, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό και να τον ενημερώσετε με κάθε λεπτομέρεια για αυτό που αισθάνεστε και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να επισκεφτείτε προληπτικά ένα μαιευτήριο.

Λίγες ημέρες πριν τον τοκετό, ορισμένες γυναίκες δήλωσαν ότι ένιωσαν διαφορά στο ρυθμό και την περιοδικότητα των συσπάσεων, έγιναν πιο συχνές, πιο έντονες και απέκτησαν σταθερό ρυθμό, με αποτέλεσμα να μπερδευτούν καθώς πίστεψαν ότι είχε έρθει η ώρα να γεννήσουν.

Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να κάνει μια μέλλουσα μαμά για επιβεβαιωθεί ότι αυτό που νιώθει είναι συσπάσεις Braxton-Hicks και όχι πραγματικές συσπάσεις του τοκετού: 

  • Να κάνει ένα χλιαρό μπάνιο και να προσπαθήσει να ηρεμήσει αναπνέοντας αργά και ρυθμικά
  • Να αλλάξει θέση ή στάση σώματος ή απλά να σταθεί όρθια και να μείνει σταθερή στη καινούργια θέση με την προϋπόθεση ότι η μετακίνηση προκάλεσε και μείωση των συσπάσεων
  • Να πιει νερό, γιατί είναι πιθανό οι συσπάσεις να είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης
  • Σε περίπτωση που έχει μεγάλη δραστηριότητα, να σταματήσει και να χαλαρώσει ή να ξαπλώσει, γιατί είναι πιθανό οι συσπάσεις να είναι αποτέλεσμα κούρασης

Εάν μια μέλλουσα μαμά δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και παρόλα αυτά δεν δει καμία αλλαγή κι οι συσπάσεις συνεχίσουν, τότε μάλλον θα πρέπει να ετοιμάσει τη βαλίτσα της. 

 

Share This

Leave a Comment