mommy ή μαμά
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Κορυφαίες συμβουλές για τη μαμά: 5 πράγματα που κανείς δεν σας έχει πει για τον τοκετό

Κορυφαίες συμβουλές για τη μαμά: 5 πράγματα που κανείς δεν σας έχει πει για τον τοκετό

Θα σας πω ένα μυστικό. Δεν είναι όλα τα πράγματα όπως τα βλέπουμε στις ταινίες. Συγκλονιστικό, ε; Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για σχεδόν κάθε φορά που βλέπετε μία έγκυο γυναίκα να γεννάει στην οθόνη. Με κάποιο τρόπο τα νερά της σπάνε πάντα ενώ είναι σε δημόσιο χώρο, πιέζει για αυτό που μοιάζει να είναι ένα νανοδευτερόλεπτο και το νεογέννητο θαυματουργά βγαίνει πάντα ροζ, παχουλό και καθαρό (και συνήθως μοιάζει λίγο περισσότερο με ένα μωρό τριών μηνών!) Αυτά δεν ισχύουν στην πραγματική ζωή.

Παρακάτω είναι μερικά πράγματα που κανείς δεν σας λέει για τον τοκετό και που μπορεί να σάς ενδιαφέρουν αν πρόκειται να γεννήσετε.

Τα νερά σας δεν σπάνε όπως στις ταινίες

Ο τοκετός σπάνια ξεκινάει με το σπάσιμο των νερών. Μερικές φορές αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά δεν συμβαίνει συνήθως. Επιπλέον, όταν τα νερά σας σπάσουν, συνήθως δεν σκάνε σαν μπαλόνι και σχηματίζεται μια λιμνούλα στο έδαφος. Στην πραγματικότητα, τα νερά σας είναι πιθανόν να σπάσουν κάποια στιγμή μετά από μερικές ώρες τοκετού και είναι πιο πιθανό να είναι σαν μια σταθερή, μικρή ροή που μπορεί μερικές φορές να διαρκέσει για ώρες ή ακόμα και ημέρες.

Επίσης, μόνο και μόνο επειδή τα νερά σας σπάνε, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βιαστείτε αμέσως να πάτε στο νοσοκομείο (εκτός αν σας το έχει πει ο γιατρός σας). Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος – μερικές φορές και αρκετός – για να αρχίσουν οι συσπάσεις και ο τράχηλός σας να αρχίσει να διαστέλλεται μετά το σπάσιμο των νερών.

Μερικές φορές τα νερά σας δεν σπάνε καθόλου και ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να τα σπάσει για εσάς. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αμνιοτομή. Ο γιατρός θα εισαγάγει μια μακριά, αγκιστρωμένη συσκευή που μοιάζει πάρα πολύ σαν μια μακριά βελόνα πλεξίματος μέχρι την είσοδο του τραχήλου σας, που στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να σπάσει προσεκτικά τον αμνιακό σάκο. Ευτυχώς, επειδή αυτό συμβαίνει όταν είστε ήδη τουλάχιστον λίγο διασταλμένη, είναι σπάνια οδυνηρό.

Ο τοκετός μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο

Είναι εξαιρετικά συνηθισμένο για τις γυναίκες που γεννούν να βιώσουν κάποιο είδος τρέμουλου ή ρίγους κατά τη διάρκεια του τοκετού. Λίγες από εμάς, ωστόσο, είναι πραγματικά προετοιμασμένες και ενημερωμένες για το πόσο έντονη μπορεί να είναι αυτή η φυσική αντίδραση. Ενώ μερικές γυναίκες μπορεί να κουνηθούν ανεξέλεγκτα, άλλες θα αρχίσουν να τρέμουν μόνο σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος όπως τα χέρια ή τα πόδια. Το τρέμουλο συνήθως ξεκινάει καθώς πλησιάζει ο τοκετός. Μπορεί επίσης να συνεχιστεί και μετά τη γέννηση του μωρού.

Το τρέμουλο συνήθως προκαλείται από ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς και σωματική υπερκόπωση. Ωστόσο, ακόμη και όσες είναι υπό την επίρρεια επισκληρίδιου αναισθησίας είναι πιθανό να το βιώσουν. Η πιο συνηθισμένη αντιμετώπιση για αυτό είναι να καλυφθεί η έγκυος με κουβέρτες για να κρατηθεί ζεστή. Αφού γεννηθεί το μωρό, η επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό βοηθάει επίσης.

Μπορεί να κάνετε εμετό κατά τον τοκετό

Γνωρίζουμε όλοι ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία και έμετο με τη μορφή πρωινής – ή αλλιώς γνωστής και ως “ολοήμερης” – ναυτίας. Ωστόσο, μία γυναίκα μπορεί επίσης να κάνει εμετό και στον τοκετό. Στην πραγματικότητα, τα αισθήματα ναυτίας και εμέτου θα μπορούσαν ακόμη και να αποτελούν ένδειξη της έναρξης του τοκετού.

Συνήθως, ο εμετός θα συμβεί καθώς οι συσπάσεις σας δυναμώνουν στη φάση της μετάβασης. Η μετάβαση είναι το μέρος του τοκετού ανάμεσα στον ενεργό τοκετό και τη στιγμή που πρόκειται να αρχίσετε να πιέζετε. Μπορεί ακόμη και να κάνετε εμετό ενώ πιέζετε. Αλλά μην ανησυχείτε! Ο γιατρός και το υποστηρικτικό προσωπικό είναι εκπαιδευμένοι να το αναμένουν αυτό και θα τα καθαρίσουν όλα γρήγορα. Και ειλικρινά, αν εκείνη τη στιγμή είστε απασχολημένη πιέζοντας ένα μωρό για να βγει έξω από το σώμα σας, πιθανότατα δεν θα νοιαστείτε για λίγο εμετό.

Η συνέχεια εδώ. (αγγλικά)

Share This

Leave a Comment