mommy ή μαμά
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα διαφορετικό παράγοντα που μπορεί να κάνει την εμπειρία του τοκετού πιο ανώδυνη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα διαφορετικό παράγοντα που μπορεί να κάνει την εμπειρία του τοκετού πιο ανώδυνη

Το επιστημονικό περιοδικό Iranian Journal of Nursery and Midwifery Research, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τους πόνους που αισθάνεται η μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ο πόνος του φυσιολογικού τοκετού, έχει αξιολογηθεί ως ένας από τους πιο έντονους και δύσκολους να αντέξει ένας ανθρώπινος οργανισμός. Συχνά είναι η αιτία που οδηγεί ορισμένες γυναίκες στην επιλογή της καισαρικής τομής ενώ μπορεί να υπερβεί τα φυσιολογικά όρια και να οδηγήσει σε τοκοφοβία

Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις νέων μητέρων, έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ορισμένες γυναίκες βίωναν την πρώτη εμπειρία τοκετού ενώ οι υπόλοιπες είχαν ξανακάνει ένα ή περισσότερα παιδιά. Οι ηλικίες όλων κυμαίνονταν από τα 18 έως τα 35.

Μετά την αξιολόγηση των συνεντέυξεων των συμμετεχόντων σε συνδυασμό με τη μελέτη των ιατρικών φακέλων, οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο πόνος του τοκετού επηρεάζεται και ενισχύεται από 4 διαφορετικούς παράγοντες: 

Η φύση του πόνου του τοκετού, που αποτελεί ούτως ή άλλως μία έντονη και σκληρή εμπειρία και το άγχος που τον συνοδεύει

Ο πόνος του τοκετού είναι ένας από τους πιο έντονους πόνους που όμως τον γλυκαίνει το συναίσθημα. Το σύνολο των γυναικών που είχαν βιώσει φυσιολογικό τοκετό, ανέφεραν πως ο πόνος που ένιωσαν δεν είχε καμία απολύτως σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή πόνου που είχαν βιώσει και ήταν 40 φορές εντονότερος από τους πόνους της περιόδου. Αλλά ορισμένες γυναίκες απάντησαν ότι άγχος τους για τη διαδικασία του τοκετού, την υγεία του βρέφους αλλά και για τη διαχείριση κατάστασης από τους αγαπημένους τους που τις περίμεναν απέξω, ήταν μεγαλύτερο από τον πόνο.

Οι πιθανές ιατρικές επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού που μπορεί να επιβαρύνουν το σώμα ή την ψυχολογία της μητέρας

Η ομαλότητα της διαδικασία καταπραύνει τον πόνο και το άγχος. Πιθανές επιπλοκές  ή απλά αλλαγές στην αναμενόμενη διαδικασία που η μητέρα δε μπορεί να κατανοήσει (πχ η λάθος θέση του παιδιού κτλ) επιβαρύνουν την ψυχολογία της και ενισχύουν τον πόνο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των γυναικών, ανέφερε ότι η υποστήριξη και η επεξήγηση της διαδικασίας από το το νοσηλευτικό προσωπικό τις ηρέμησε πολύ.

Η εμπειρία του πόνου 

Αυτός ο παράγοντας σχετίζεται με την αντοχή της κάθε γυναίκας στον πόνο αλλά και με τον τρόπο που έχει μάθει να τον διαχειρίζεται. Σε μία από τις συνεντεύξεις μία μητέρα είπε όταν άρχισα να πονάω ανυπόφορα άρχισα να κλαίω, έτσι αντιδρώ στον πόνο, ενώ μία άλλη είπε έκανα υπομονή γιατί ήξερα ότι τελειώνει η διαδικασία και θα τελειώσει κι ο πόνος. 

Ο τρόπος που συμπεριφέρονται στη μέλλουσα μαμά κατά τη διάρκεια του τοκετού οι άνθρωποι που είναι γύρω της (συγγενείς και νοσηλευτικό προσωπικό)

Οι μητέρες χρειάζονται συμπόνια και θετική ενίσχυση σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι γυναίκες που είχαν μαζί τους πρόθυμο και καλοπροαίρετο νοσηλευτικό προσωπικό και συμπονετικούς συγγενείς να τις υποστήριζουν ψυχολογικά, ήταν και αυτές που ανέφεραν πως ο πόνος είχε και τις γλυκές του στιγμές. Ενώ, οι γυναίκες που ανέφεραν πως το προσωπικό ήταν αδιάφορο και σκληρό εμφάνισαν λιγότερη αντοχή στον πόνο και περιέγραψαν την όλη διαδικασία ως αρνητική. Επιπλέον, πολλές από τις γυναίκες που δεν έλαβαν θετική υποστήριξη από το προσωπικό, ανέφεραν πως άρχισαν να σκέφτονται και το κόστος και να νιώθουν ότι τα χρήματα τους πήγαν χαμένα και αυτό τις κατέβαλε ακόμα περισσότερο.

Το κυριότερο εύρημα αυτής της έρευνας, είναι η σύνδεση της θετικής ενίσχυσης και υποστήριξης συγγενών και νοσηλευτικού προσωπικού, με την αντοχή του πόνου. Η καλή ψυχολογία της γυναίκας και η ηρεμία της, μπορούν να απαλύνουν έναν από τους πιο δυνατούς πόνους που υπάρχουν. Ας κρατήσουμε αυτό ως συμπέρασμα κι ας προσπαθήσουμε όλοι για μια ανώδυνη εμπειρία.

 

Share This

Leave a Comment