mommy ή μαμά
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Τοκοφοβία: η νέα μάστιγα!

Τοκοφοβία: η νέα μάστιγα!

Το να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί είναι μια συγκλονιστική εμπειρία.

Το γυναικείο σώμα καλείται να αντέξει μια τεράστια αλλαγή, έναν από τους πιο έντονους πόνους και να αντιμετωπίσει για καιρό τις ανοιχτές πληγές του

Είναι απολύτως κατανοητό ορισμένες γυναίκες να φοβούνται τη διαδικασία και να αγχώνονται.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ομάδα γυναικών που υποφέρει και παραλύει και μόνο στη σκέψη. Ο φόβος υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια και αγγίζει το ανεξέλεγκτο. Οι γυναίκες αυτές πάσχουν από τοκοφοβία.

Η τοκοφοβία, είναι ο παθολογικός φόβος για την εγκυμοσύνη που μπορεί να οδηγήσει μία γυναίκα σε ακραίες αντιδράσεις ή ακόμα και να την αποτρέψει από το να κάνει παιδιά.

Εκτιμάται οτι μία στις δέκα γυναίκες που δεν έχουν παιδιά, πάσχουν από αυτήν τη φοβία και σύμφωνα με μία έρευνα του Mumsnet το 7% των γυναικών με δύσκολες ή προβληματικές εγκυμοσύνες εμφάνισε τοκοφοβία.

 

 

Οι αιτίες

Αιτίες της τοκοφοβίας θεωρούνται η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη διαδικασία τοκετού και τις πιθανές επιπλοκές, οι αρνητικές εμπειρίες άλλων γυναικών και η δραματική εξιστόρηση τους  στις μέλλουσες μαμάδες, η παρακολούθηση προγραμμάτων/βίντεο με αναλυτικές και βίαιες εικόνες γέννας, ο “μυθικός” πόνος του τοκετού,  οι δυσκολίες στη σύλληψη αλλά και η τραυματική εμπειρία προηγούμενης γέννας.

Παράλληλα, όπως δήλωσε η Maureen Treadwell, συνιδυιτρια του Birth Trauma Association Για μερικές γυναίκες, δεν είναι μόνο ο φόβος της γέννας που τις τρομάζει, αλλά το ότι μεγαλώνει μέσα τους ένα άλλο ανθρώπινο ον και ότι νιώθουν ότι θα χωριστούν στα δύο.

Για τις μέλλουσες μητέρες η επιλογή να γεννήσουν με καισαρική μπορεί να τις διευκολύνει γιατί τους δίνει την αίσθηση ότι έχουν περισσότερο τον έλεγχο και ότι δεν θα πονέσουν. Αλλά συχνά,  ορισμένες “κάνουν πίσω” μόλις ακούνε τις λεπτομέρειες της διαδικασίας καθώς ο μη φυσιολογικός τοκετός τους θυμίζει χειρουργείο.

Η αντιμετώπιση

Είναι απαραίτητο να ερευνηθούν οι αληθινοί λόγοι που έχουν προκαλέσει την εμφάνιση της φοβίας και να καταπολεμηθούν.

Όπως σε όλες τις φοβίες έτσι και σε αυτή, οι άνθρωποι που τις βιώνουν δε μπορούν να τις ελέγξουν και χρειάζονται τη συμπαράσταση των αγαπημένων τους. Οι συγγενείς και οι φίλοι αλλά κυρίως ο σύντροφος, πρέπει να δείξουν κατανόηση και συμπάθεια στη μέλλουσα μητέρα. Είναι καλό να αποφεύγουν τις σχετικές συζητήσεις και σε κάθε περίπτωση να μην την αφήνουν να εκτίθεται σε οποιαδήποτε αφήγηση εμπειρίας άλλης μητέρας.

Η επίσκεψη σε έναν ειδικό και η σωστή ψυχολογική υποστήριξη θα προσφέρει στη μέλλουσα μαμά τη διαβεβαίωση ότι δε θα χάσει τον έλεγχο, ότι ο πόνος θα είναι ελεγχόμενος και να την καθησυχάσει με ρεαλιστικές συμβουλές για τη διαδικασία της γέννας.

Είναι πολύ σημαντικό για τη μητέρα να κατανοήσει ότι ο φόβος της να προχωρήσει σε τοκετό δεν την κάνει αποτυχημένη  ή ανίκανη γυναίκα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα στο σώμα της και κανένας δε μπορεί να την χαρακτηρίσει αδύναμη ή δειλή.

Η εμπειρία δίνει τη λύση

Η Helen Bremner, υπνοθεραπεύτρια που πάλεψε με την τοκοφοβία μετά την τραυματική εμπειρία της γέννησης του πρώτου της παιδιού δήλωσε στην Independent:

Η ιδέα του να μεγαλώνει μέσα σου ένα παιδί από μικρό κύτταρο, είναι ταυτόχρονα μαγικό και τρομακτικό. Μετά τη γέννηση του γιού μου, με έπιανε πανικός όταν ήμουν μαζί με έγκυες γυναίκες και ζήλευα που μπορούσαν να το απολαύσουν και ανυπομονούσαν για το φυσιολογικό τοκετό τους. Ένιωθα όλο και μεγαλύτερη αποτυχία που δεν καταφέρα να γεννήσω μόνη μου το παιδί μου.

Όπως σε όλες τις φοβίες, όμως, υπάρχει τρόπος για να τις ξεπεράσετε. Η μαγεία του να φέρεις έναν άνθρωπο στον κόσμο μπορεί να αποτελέσει από μόνη της τη λύση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλές γυναίκες εκεί έξω σαν και εμένα, που έχουν περάσει παρόμοιες εμπειρίες και τις έχουν ξεπεράσει και πλέον χαμογελάνε αγκαλιά με τα πανέμορφα παιδιά τους. Και επίσης, υπάρχουν και πολλοί επαγγελματίες σαν και εμένα που μπορούν να βοηθήσουν με θεραπείες, όπως η υπνοθεραπεία και η συμβουλευτική.

 

Οι φοβίες είναι πολύ συνηθισμένες στην εποχή μας. Συχνά πολλοί άνθρωποι παλεύουν με φοβίες που σε κάποιους μπορεί να ακούγονται ανούσιες ή αστείες. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι ένας άνθρωπος υποφέρει και παλεύει μέσα του με έναν αόρατο και σκληρό αντίπαλο.

Μέλλουσες μαμάδες που παλεύετε με την τοκοφοβία, να θυμάστε ότι η δύναμη σας είναι η παραδοχή του προβλήματος και όχι η εξάλειψη του φόβου. Το πραγματικό κουράγιο κρύβεται στο να φοβάσαι κάτι και παρόλα αυτά να προσπαθήσεις να το πραγματοποιήσεις!

Πηγή: mommy

Share This

Leave a Comment