mommy ή μαμά
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Γιατί να επιλέξω φυσιολογικό τοκετό; Η απλή (όχι η ιατρική) ιστορία της φυσικής γέννησης

Γιατί να επιλέξω φυσιολογικό τοκετό; Η απλή (όχι η ιατρική) ιστορία της φυσικής γέννησης

Το πρώτο βήμα για να βρούμε μια απάντηση στην ερώτηση «Γιατί φυσιολογικό τοκετό;» είναι να κατανοήσουμε την απλή (όχι την ιατρική) ιστορία της φυσικής, φυσιολογικής γέννησης. Παραδόξως, όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τη γέννηση, τόσο πιο εύκολο είναι να χάσουμε το νόημα του πόσο καλά σχεδιασμένη και απλή είναι η γέννηση. Σε τάξεις Lamaze, η διδασκαλία μας πολύ συχνά επικεντρώνεται στους μηχανικούς της ανατομίας και της φυσιολογίας και στους τρόπους αντιμετώπισης του πόνου, αντί να λέει και να επαναλαμβάνει την απλή ιστορία της γέννησης με τον τρόπο που πρέπει να ειπωθεί.

Οι γυναίκες είναι εγγενώς ικανές να γεννήσουν, να έχουν ένα βαθύ, διαισθητικό ένστικτο για τη γέννηση και όταν υποστηρίζονται και είναι ελεύθερες να βρουν ανακούφιση, μπορούν να γεννήσουν χωρίς παρεμβάσεις και χωρίς να υποφέρουν.

Τί ακριβώς συμβαίνει στον φυσιολογικό τοκετό

Τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, ο τράχηλος μαλακώνει και ωριμάζει σαν ένα μαλακό κομμάτι φρούτου. Οι συσπάσεις της μήτρας γίνονται αισθητές και το μωρό εγκαθίσταται στη λεκάνη. Οι συσπάσεις γίνονται ισχυρότερες, ο τράχηλος τεντώνει και ανοίγει και το μωρό κινείται χαμηλότερα και περιστρέφεται, μετακινώντας το σωματάκι του προς τα κάτω στο κανάλι γέννησης. Με κάθε συστολή, ο πόνος στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο και η ορμόνη ωκυτοκίνη απελευθερώνεται. Με την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, οι συσπάσεις αυξάνονται σε ένταση. Καθώς ο πόνος των συσπάσεων αυξάνεται, απελευθερώνεται περισσότερη ωκυτοκίνη και οι συσπάσεις γίνονται πιο ισχυρές.

Ο πόνος του τοκετού είναι αυτό που οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο πόνος των συσπάσεων στον τοκετό είναι πολύτιμος. Είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο η φύση βοηθά τις γυναίκες να βρουν τους δικούς τους τρόπους να διευκολύνουν τη γέννηση. Με μια πολύ πραγματική έννοια, ο πόνος κάθε συστολής γίνεται οδηγός για την εργαζόμενη γυναίκα. Οι θέσεις και οι δραστηριότητες που επιλέγει ως απάντηση σε αυτό που αισθάνεται, βοηθούν την πρόοδο του τοκετού αυξάνοντας τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα των συσπάσεων και ενθαρρύνοντας το μωρό να εγκατασταθεί και να κινηθεί προς τα κάτω στο κανάλι της γέννησης. Όταν ο πόνος αποτραπεί πλήρως, το σύστημα ενδοεπικοινωνίας διακόπτεται και ο τοκετός είναι πιθανό να επιβραδυνθεί και να καταστεί λιγότερο αποτελεσματικός. Καθώς ο τοκετός εξελίσσεται και ο πόνος αυξάνεται, οι ενδορφίνες (πολύ πιο ισχυρές από τη μορφίνη) απελευθερώνονται σε αυξανόμενες ποσότητες. Το αποτέλεσμα είναι μια μείωση στην αντίληψη του πόνου, με φυσικό τρόπο. Αυτό είναι το αναλγητικό της φύσης! Το αυξανόμενο επίπεδο των ενδορφινών συμβάλλει επίσης στη μετάβαση από μία νοητή, ορθολογική σε μία πιο ενστικτώδη αντιμετώπιση από την πλευρά της μητέρας. Οι ενδορφίνες δημιουργούν μια ονειρική κατάσταση, η οποία βοηθά πραγματικά τις γυναίκες να διαχειριστούν το δύσκολο έργο της γέννησης. Οι εσωτερικές εμπειρίες γίνονται πιο σημαντικές από το εξωτερικό περιβάλλον. Καθώς ο τοκετός εξελίσσεται και ο πόνος αυξάνεται, οι γυναίκες «κλείνονται στον εαυτό τους», γίνονται πολύ λιγότερο παρούσες και, ταυτόχρονα, πολύ πιο επικεντρωμένες στο έργο του τοκετού, και είναι σε θέση να αξιοποιήσουν μια εσωτερική σοφία.

Μια γυναίκα που περιβάλλεται από οικογένεια, φίλους και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που της θυμίζουν τη δύναμη που έχει και την ενθαρρύνουν ήσυχα και υπομονετικά, είναι μια γυναίκα που δεν φοβάται. Η ομάδα υποστήριξής της είναι εντελώς παρούσα και την ανακουφίζει καθώς κάνει τη σκληρή δουλειά του τοκετού. Τρώει και πίνει και, ακόμα κι αν ο τοκετός διαρκεί πολύ, έχει την ενέργεια που χρειάζεται για να επιμείνει. Ξεκουράζεται ανάμεσα στις συσπάσεις. Κανείς δεν κοιτάζει το ρολόι. Ο καθένας εμπιστεύεται τη διαδικασία της γέννησης και πιστεύει ότι εκείνη έχει τη δύναμη και τη σοφία να γεννήσει.

Η γυναίκα κινείται με βάση αυτό που αισθάνεται. Είτε γεννά σε νοσοκομείο, κέντρο υγείας, είτε στο σπίτι, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει μια μεγάλη ποικιλία μέτρων για την άνεσή της, για παράδειγμα, να κινείται ελεύθερα, να ακούει μουσική, να κάνει ντους ή μπάνιο και να κάνει μασάζ στα πόδια και τα χέρια της. Είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται καθώς κάνει τη σκληρή δουλειά του τοκετού και της γέννησης. Σπρώχνει το μωρό της κάτω προς το κανάλι της γέννησης, ανταποκρίνεται στην πίεση των συσπάσεων, και το μωρό καθώς περιστρέφεται μέσα στη λεκάνη, κινείται ολοένα και πιο κάτω. Η γυναίκα μετακινείται και αλλάζει τη θέση της, μερικές φορές κρατώντας την ανάσα της – όλα ανταποκρινόμενη σε αυτό που αισθάνεται. Με αυτό τον τρόπο προστατεύει όχι μόνο τους μύες του καναλιού γέννησης και το περίνεο, αλλά προστατεύει και το μωρό της καθώς γεννιέται. Μια μεγάλη επιτάχυνση έκκρισης της αδρεναλίνης εξασφαλίζει ότι η μητέρα είναι σε εγρήγορση, ακόμα κι αν ο τοκετός είναι μεγάλος. Είναι απόλυτα εστιασμένη στο μωρό της, έτοιμη και πρόθυμη να το αγκαλιάσει. Το μωρό είναι επίσης πρόθυμο και σε εγρήγορση. Η διέγερση από την εμπειρία του στον τοκετό το προετοίμασε για τη μετάβαση στη ζωή εκτός της μήτρας.

Με το μωρό της στην αγκαλιά της, η μητέρα είναι ενθουσιασμένη, ειρηνική, περήφανη και κατάπληκτη από το θαύμα που έχει παράξει. Κανείς δεν της λέει τι να κάνει. Ξέρουν ότι ξέρει τι να κάνει – όχι γιατί εκείνη και το μωρό της έχουν διαβάσει βιβλία ή παρακολουθούν μαθήματα Lamaze, αλλά επειδή το ταξίδι τους, έχει προετοιμάσει φυσικά και συναισθηματικά και τους δύο για αυτή τη στιγμή. Το βάρος του μωρού της στην κοιλιά της μαμάς του βοηθά τη σύσπαση της μήτρας και αποβάλλει τον πλακούντα. Το μωρό μένει ζεστό στα χέρια της μητέρας του. Το μωρό γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να επιβιώσει στον κόσμο που έχει εισέλθει. Είναι ξύπνιο και κοιτάζει γύρω. Μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά, έχει τα χέρια του στο στόμα του και κινεί τα χείλη του. Χωρίς καμία παρότρυνση, σιγά-σιγά αλλά μεθοδικά σέρνεται προς το στήθος της μητέρας του και αρχίζει να θηλάζει. Καθώς θηλάζει, η μήτρα της μητέρας του συσπάται, εξασφαλίζοντας ότι η αιμορραγία δεν θα είναι υπερβολική. Οι δυο χαιρετούν ο ένας τον άλλον αβίαστα, με σιγουριά και χωρίς πίεση. Μαζί, τις επόμενες ώρες και ημέρες, θα γνωρίσουν ο ένας τον άλλον και θα ερωτευτούν.

Το σχέδιο της φύσης

Η επιλογή της φυσικής γέννησης δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν παρεμβάσεις ή ότι δεν θα υπάρξουν επιπλοκές. Το σχέδιο της φύσης για τη γέννηση περιλαμβάνει βοήθεια εκεί που χρειάζεται. Η επιλογή του φυσικού τοκετού σημαίνει ότι οι γυναίκες προετοιμάζονται για τη γέννηση των μωρών τους με αυτοπεποίθηση και βασίζονται στη δική τους ικανότητα να γεννήσουν, είναι πρόθυμες να αισθάνονται τις συσπάσεις και βρίσκουν την άνεση ενστικτωδώς ως απάντηση σε αυτό που αισθάνονται. Αυτό σημαίνει ότι μία εγκυμονούσα θα περιβάλλεται από οικογένεια, φίλους και επαγγελματίες που θα την ενθαρρύνουν να εμπιστεύεται την εσωτερική της σοφία. Σημαίνει ότι όπου κι αν γεννήσει, θα έχει την ελευθερία που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις συσπάσεις της.

Επομένως..

Γιατί φυσιολογικό τοκετό; Τελικά, οι γυναίκες βρίσκουν οι ίδιες την απάντηση στην ερώτηση αυτή. Αυτό που χρειάζονται από εμάς είναι να γνωρίζουμε ότι ο σχεδιασμός της φύσης λειτουργεί προς όφελός τους. Οι πεπεισμένες γυναίκες που υποστηρίζονται και ενθαρρύνονται και απολαμβάνουν την ελευθερία να αξιοποιήσουν τη σοφία τους, βρίσκουν βαθιά ικανοποίηση στη φυσική γέννηση. Η ίδια η διαδικασία προετοιμάζει τη μητέρα και το μωρό τέλεια με κάθε τρόπο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους μαζί.

Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν φυσικά επειδή αγαπούν την πρόκληση. Άλλες βρίσκουν μεγάλη ικανοποίηση στο να επικεντρώνονται στη σκληρή δουλειά. Πολλές γυναίκες είναι πρόθυμες να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να βλάψει τα μωρά τους ή τον εαυτό τους. Αλλά ο πιο επιτακτικός λόγος για να επιλέξετε τον φυσιολογικό τοκετό είναι παγκόσμιος. Οι γυναίκες ξέρουν πώς να γεννούν χωρίς μηχανές, επισκληριδίους και φόβο. Γιατί λοιπόν να επιλέξουν τον φυσιολογικό τοκετό; Το πιο σημαντικό ερώτημα μπορεί να είναι “Γιατί όχι;

Παραπομπές

Judith A. Lothian, RN, PhD, LCCE, FACCE. PMC – US National Library of Medicine / National Institutes of Health. www.ncbi.nlm.nih.gov – ‘Why Natural Childbirth?’ Web.

Share This

Leave a Comment