mommy ή μαμά
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Η ψυχολογία μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης

Η ψυχολογία μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης

Ως γυναικολόγος εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, συναντήθηκα με κάθε είδους γυναίκες, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, για τις οποίες οι εγκυμοσύνες τους σήμαιναν διαφορετικά πράγματα.

Έχω δει προγραμματισμένες εγκυμοσύνες, οι οποίες πήγαν τέλεια σύμφωνα με το σχέδιο, απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες που άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά και προγραμματισμένες εγκυμοσύνες, που δυστυχώς δεν πήγαν σύμφωνα με το τέλειο σχέδιο.

Επιπλέον, αυτές τις μέρες λόγω της αντισύλληψης και των επαγγελματικών τους αναγκών, οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να προσπαθήσουν να ελέγξουν το timing της εισόδου ενός μικρού στη ζωή τους για να ταιριάζει και σε άλλες πτυχές της ζωής τους. Ωστόσο, μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες συμβαίνουν συνεχώς, άρα το να είστε κατάλληλα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση ψυχολογικά, θα σας βοηθήσει να λάβετε την καλύτερη απόφαση για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Δεχτείτε ότι είστε σε κατάσταση σοκ

Εάν ανακαλύψατε ότι είστε έγκυος και δεν το είχατε προγραμματίσει, τότε πρέπει να δεχτείτε ότι είστε σε κατάσταση σοκ, με συναισθήματα που κυμαίνονται από τον ενθουσιασμό και το παραλήρημα, ως την απογοήτευση και τη σύγχυση. Αυτή είναι μια φάση που πρέπει να προσπαθήσετε να το δεχτείτε και, στη συνέχεια, να περιμένετε τα πιο έντονα συναισθήματα που εμφανίστηκαν να υποχωρήσουν, μετά από μερικές ημέρες.

Να είστε ειλικρινείς για τα δικά σας συναισθήματα

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει τον ορυμαγδό των συναισθημάτων, να τα αποδεχτείτε και να τα αφήσετε να έρχονται και να φεύγουν, όπως θα συμβεί έτσι κι αλλιώς. Παρατηρήστε τα συναισθήματα που προκαλούν σωματικές αντιδράσεις σε εσάς, και δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά. Γράψτε τα συναισθήματα αυτά σε ένα προσωπικό σημειωματάριο, ώστε μετά από λίγες μέρες να ανατρέξετε και να καταλάβετε ποιά είναι αληθινά και ποιά, τώρα, φαίνονται λιγότερο σημαντικά.

Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας

Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο, προσπαθήστε να αγνοήσετε τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η δουλειά, οι σπουδές και οι απόψεις της οικογένειας, και να συντονιστείτε σε ό, τι υπάρχει στο δικό σας ένστικτο και μόνο. Γράψτε το κι αυτό στο σημειωματάριο.

Αν είστε σε μια σοβαρή σχέση, ενδέχεται να υπάρξουν συγκρούσεις με την αφορμή των νέων σας. Θυμηθείτε ότι ο σύντροφός σας είναι πιθανότατα και εκείνος σε σοκ, οπότε φροντίστε να δώσετε στα πάντα λίγο χρόνο για να κατασταλάξουν.

Κάθε φορά που δημιουργείται ένα έντονο συναίσθημα στο ένστικτό σας, επικεντρωθείτε σε αυτό, να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και, ει δυνατόν, να το καταγράψετε.

Όραμα ζωής

Όλοι έχουν οράματα για το πώς θα ήταν η ζωή τους εάν μπορούσαν να την προγραμματίσουν όπως ακριβώς θα ήθελαν, μια ζωή που αισθάνονται ότι είναι κοντά στην τελειότητα. Μη φοβάστε να αξιολογήσετε αυτά τα οράματα, αλλά σκεφτείτε επίσης ότι δεν επιτυγχάνει ο καθένας το τέλειο όραμα ζωής. Όταν είστε έτοιμες, μιλήσετε στον σύντροφό σας για τα οράματά του και δείτε αν υπάρχει κάποιο κοινό έδαφος ή όχι.

Αντιμετωπίστε τους φόβους σας

Ακόμα και γυναίκες που έχουν προγραμματίσει εγκυμοσύνες σε αυτό που φαίνεται να είναι η τέλεια κατάσταση, από την άποψη της υγείας, της σχέσης τους και των χρημάτων, περνούν από διάφορους φόβους. Κάποιοι φόβοι για παράδειγμα που είναι φυσιολογικοί, είναι αν το παιδί σας γεννηθεί με κάποιο ελάττωμα ή αισθάνεστε συγκλονισμένες από την προοπτική του τοκετού.

Θυμηθείτε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλες τις πτυχές της ζωής μας, και καθώς κινείστε μέσα από αυτή τη διαδικασία, να είστε ειλικρινείς για το τι πραγματικά σας λέει το ένστικτό σας: αυτή είναι η αληθινή προσωπική σας ψυχολογία για την αντιμετώπιση της απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης σας.

Οραματιστείτε τον εαυτό σας με ένα μωρό

Ο οραματισμός είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για πολλές καταστάσεις της ζωής. Οραματιστείτε ότι είστε στο σπίτι σας με το νέο σας μωρό – πώς αισθάνεστε για αυτό; Οπτικοποιήστε τον εαυτό σας στο τοπικό κατάστημα ή το καφέ της γειτονιάς σας με το μωρό σας στο καρότσι. Οπτικοποιήστε ό, τι φαίνεται φυσικό σε εσας, και αυτό θα σάς βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τί σάς λέει το ένστικτό σας.

Ζητήστε υποστήριξη από ανθρώπους που ξέρετε ότι δεν θα σάς κρίνουν

Συζητήστε με ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζετε ότι δεν θα σάς κρίνουν και είναι υποστηρικτικοί και ισορροπημένοι. Αυτός ο τύπος υποστήριξης είναι πραγματικά πολύ σημαντικός.

Να είστε τίμιες για τη δική σας παιδική ηλικία

Εάν είχατε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία, ίσως είναι ευκολότερο να δεχτείτε αυτή την έκπληξη στη ζωή σας. Ψυχολογικά, ακόμη και εάν δεν είχατε μια τόσο εύκολη παιδική ηλικία και το ένστικτό σας σάς λέει ότι θα σάς άρεσε να είστε μαμά, αναζητήστε υποστήριξη και ίσως κάποια συμβουλευτική υπηρεσία που θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε σε αυτό το ρόλο και να τον αγκαλιάσετε, κάτι που θα μπορούσε να είναι πολύ ανακουφιστικό για εσάς.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Μόλις αισθανθείτε ότι είχατε τον απαραίτητο χρόνο να περάσετε μερικές από τις παραπάνω διαδικασίες, τότε μπορεί να συμβάλει στην αποσαφήνιση όλων των συναισθημάτων με τα οποία παλεύετε, το να μιλήσετε σε έναν επαγγελματία, ο οποίος είναι ένα ουδέτερο πρόσωπο στη ζωή σας.

Αντιμετώπιση των αυτο-αμφιβολιών

Ακόμη και μετά από όλα αυτά, ίσως να έχετε κάποιες εκνευριστικές αυτο-αμφιβολίες. Ψυχολογικά, ανάλογα και με το δίκτυο υποστήριξής σας, αυτές οι αμφιβολίες μπορεί να είναι πιο ισχυρές και να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Θυμηθείτε ότι κανένας γονέας δεν είναι τέλειος, αν αυτή είναι η διαδρομή που αποφασίζετε να επιλέξετε και δεν υπάρχει το τέλειο timing. Αναφέρετε αυτές τις αυτο-αμφιβολίες στον επαγγελματία που έχετε επιλέξει να συμβουλευτείτε και αντιμετωπίστε τις με ειλικρίνεια. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε εάν έχουν κάποια πραγματική βάση ή όχι.

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία

Είτε προγραμματισμένη είτε μη προγραμματισμένη, η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία. Εμπιστευθείτε ότι έχετε αξιολογήσει ψυχολογικά και ειλικρινά τη δική σας μοναδική κατάσταση.

Παραπομπές

Dr. Higgins, Shane. Psychcentral.com – ‘The Psychology of Dealing with an Unplanned Pregnancy.’ Web.

Share This

Leave a Comment