Τοκετός διδύμων: τι πρέπει να ξέρετε όταν περιμένετε δίδυμα

Ο τοκετός των διδύμων είναι διαφορετικός από τον τοκετό ενός βρέφους. Ακόμα και αν η μέλλουσα μητέρα έχει γεννήσει ξανά, ο τοκετός των διδύμων είναι μια εντελώς άλλη εμπειρία. Όπως ακριβώς κάθε γέννα είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη, το ίδιο ισχύει –και σε μεγαλύτερο βαθμό- όταν η γυναίκα πρόκειται να φέρει στον κόσμο δύο μωράκια και όχι ένα. Ας δούμε όλα εκείνα που θα πρέπει να ξέρετε.
Ο τρόπος που θα γεννηθούν τα μωρά εξαρτάται από τη θέση τους. Στην Ελλάδα που η καισαρική τομή αποτελεί συνήθεια, χωρίς καν να χρειάζεται πολλές φορές, αντιλαμβάνεστε ότι οι περισσότεροι τοκετοί διδύμων γίνονται με καισαρική τομή. Δεν είναι απαραίτητο αυτό όμως, αφού αν η θέση των διδύμων το επιτρέπει, μπορούν να γεννηθούν φυσιολογικά.
Το 40% των διδύμων έρχονται με το κεφάλι προς τα κάτω κατά τις τελευταίες μέρες της εγκυμοσύνης. Έχουν πάρει θέση δηλαδή για να γεννηθούν φυσιολογικά. Ένα άλλο 30% παρουσιάζονται με το πρώτο μωρό σε κατακόρυφη θέση και το δεύτερο σε ισχιακή προβολή. Και οι δύο θέσεις είναι εντάξει ώστε τα βρέφη να γεννηθούν φυσιολογικά. Ωστόσο, όταν και τα δύο βρέφη είναι σε ισχιακή προβολή συνηθίζεται να γίνεται καισαρική τομή. Φυσικά, τα δίδυμα δεν αποκλείεται ως την τελευταία στιγμή να αλλάζουν θέση, οπότε αν δεν έχει προαποφασιστεί η καισαρική τομή, όλα είναι θέμα τελικής εκτίμησης του μαιευτήρα γυναικολόγου.
Φυσιολογικός τοκετός διδύμων
Στον φυσιολογικό τοκετό των διδύμων, η γυναίκα γεννά δύο παιδιά αλλά η ταλαιπωρία δεν είναι διπλή. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το πρώτο παιδί, η μισή δουλειά έχει γίνει. Σαφώς και θα πρέπει να εξωθήσει και το δεύτερο παιδί της, ωστόσο όλα πλέον γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα σε σχέση με το πρώτο παιδί. Από τη στιγμή δηλαδή που ο τράχηλος της μήτρας έχει ανοίξει, όλα είναι ευκολότερα.
Ο μέσος χρόνος ανάμεσα στη γέννηση του πρώτου παιδιού και στη γέννηση του δεύτερου, υπολογίζεται πως είναι περίπου 17 λεπτά. Από τη στιγμή που ο υπέρηχος δείχνει ότι όλα είναι εντάξει με το δεύτερο βρέφος, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Κατά την αναμονή, η μητέρα θα έχει στην κοιλιά της ένα μηχάνημα υπερήχου που θα επιβεβαιώνει τη θέση και τη στάση του μωρού.
Γέννηση διδύμων με καισαρική τομή
Όπως προαναφέραμε, η θέση των διδύμων είναι εκείνη που κανονικά πρέπει και να αποφασίζει αν θα γίνει καισαρική τομή ή όχι. Αν πάλι για άλλους ιατρικούς λόγους, αποφασίσει ο γυναικολόγος σας να προχωρήσετε σε καισαρική τομή, τότε θα προγραμματιστεί μεταξύ της 37ης και της 40ης εβδομάδας. Η ανάρρωση μετά τη γέννηση διδύμων με καισαρική τομή, είναι ακριβώς ίδια με την καισαρική τομή για τη γέννηση ενός μόνο βρέφους.
Σε κάποιες –όχι συχνές- περιπτώσεις, έχει συμβεί να γεννηθεί το πρώτο μωρό φυσιολογικά και το δεύτερο με καισαρική τομή. Αυτό δεν είναι κάτι που συνηθίζεται, είναι κάτι που συμβαίνει όταν προκύπτει επιπλοκή μετά τη γέννηση του πρώτου βρέφους και επιλέγεται για να μην κινδυνεύσει το δεύτερο βρέφος ή η μητέρα.