mommy ή μαμά
thilasmos
toketos
mycare - φροντίδα
athome
arkoudos
nanny - επιλέγοντας νταντάδες

Ιστορία της επιστήμης: η Virginia Apgar και το σκορ που δεν ξέρατε ότι έχετε λάβει

Ιστορία της επιστήμης: η Virginia Apgar και το σκορ που δεν ξέρατε ότι έχετε λάβει

Το απλό σύστημα που συνέβαλε σημαντικά στην αξιολόγηση της υγείας των νεογνών.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν βαθμολογηθεί σε κλίμακα από το 0 έως το 10 και δεν γνωρίζουν τίποτα γι ‘αυτό. Έλαβαν αυτό το σκορ ένα λεπτό μετά τη γέννησή τους και πάλι πέντε λεπτά αργότερα. Και δεν έχει καμία σχέση με το πόσο όμορφοι μπορεί να είναι.

Ονομάζεται Apgar Score, ένα σύστημα σχεδιασμένο για να βοηθήσει στην αξιολόγηση της κατάστασης του νεογνού κατά τη γέννηση και της ανάγκης άμεσης ιατρικής επέμβασης αν το σκορ είναι χαμηλό. Εκτιμάται με βάση πέντε διαφορετικές μεταβλητές: τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνευστική προσπάθεια, τον μυϊκό τόνο, την αντανακλαστική ευερεθιστότητα και το χρώμα του δέρματος.

Η Virginia Apgar, ιατρός και αναισθησιολόγος, ανέπτυξε το σύστημα το 1952.

Το 2015, σε ένα άρθρο του περιοδικού Anesthesia & Analgesia, η Selma Calmes την αποκαλεί “μία από τις σημαντικότερες συμβολές της αναισθησιολογίας στην ιατρική πρακτική”.

“Η βαθμολογία Apgar χρησιμοποιείται καλύτερα σε συνδυασμό με πρόσθετες τεχνικές αξιολόγησης όπως η φυσική αξιολόγηση και τα ζωτικά σημεία”, λέει.

Αυτή η δοκιμή γίνεται για να προσδιοριστεί αν ένα νεογέννητο χρειάζεται βοήθεια στην αναπνοή ή έχει προβλήματα με την καρδιά. Σύμφωνα με ένα άρθρο που καταρτίστηκε για την Αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, «όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο καλύτερα αξιολογείται ότι είναι το μωρό μετά τη γέννηση». Το μέγιστο σκορ είναι το 10.

“Μια βαθμολογία επτά, οκτώ ή εννέα είναι φυσιολογική και αποτελεί ένδειξη ότι το νεογέννητο είναι σε καλή κατάσταση. Μια βαθμολογία 10 είναι πολύ ασυνήθιστη, αφού σχεδόν όλα τα νεογέννητα χάνουν έναν πόντο για τα μπλε χέρια και τα πόδια, κάτι που είναι φυσιολογικό μετά τη γέννηση.

“Οποιοδήποτε σκορ μικρότερο από επτά είναι ένα σημάδι ότι το μωρό χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο περισσότερη βοήθεια χρειάζεται το μωρό για να προσαρμοστεί έξω από τη μήτρα της μητέρας. “

Τις περισσότερες φορές, προσθέτει, “ένα χαμηλό σκορ στο πρώτο λεπτό είναι σχεδόν φυσιολογικό στα πέντε λεπτά” και “ένα χαμηλότερο Apgar δεν σημαίνει ότι ένα παιδί θα έχει σοβαρά ή μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. ” Η βαθμολογία Apgar δεν έχει σχεδιαστεί για να προβλέψει τη μελλοντική υγεία του παιδιού.

Η Apgar γεννήθηκε στο Westfield του New Jersey στις 7 Ιουνίου 1909. Ένα πρόγραμμα που παρήχθη για το Public Broadcasting System “They Made America” ​​περιγράφει πώς, το 1933, ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που αποφοίτησαν από το Columbia University με πτυχίο Ιατρικής.

Η Selma Calmes αφηγείται πώς η Apgar ανακάλυψε την ιδέα της στο πρωινό της στην καφετέρια του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου.

“Μια μέρα, ένας φοιτητής ιατρικής ανέφερε την ώρα του πρωινού την ανάγκη να αξιολογούνται τα νεογνά. Η Apgar είπε: “Αυτό είναι εύκολο, θα το κάναμε έτσι”. Με αυτό, έγραψε τα πέντε σημεία του Score Apgar σε ένα κομμάτι χαρτιού, και στη συνέχεια στρώθηκε στη δουλειά για να το δοκιμάσει στο εργαστήριο.

Ένα άλλο άρθρο στην Αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής, με τίτλο «Αλλαγή του προσώπου της ιατρικής», αναφέρει ότι η βαθμολογία Apgar παρουσιάστηκε το 1952 σε επιστημονική συνάντηση και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1953. «Παρά την αρχική αντίσταση, το σκορ τελικά έγινε δεκτό και τώρα χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.”

Το άρθρο περιγράφει ότι η Apgar συνέχισε την έρευνα, συσχετίζοντας το σκορ με τις ειδικές συνθήκες του τοκετού και με την χορήγηση αναισθητικών στη μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού.

“Οι συνάδελφοι Δρ Duncan Holaday και ο Δρ Στάνλεϊ Τζέιμς τη βοήθησαν να κάνει αυτές τις συνδέσεις, παρέχοντας νέες μεθόδους μέτρησης των αερίων του αίματος και των επιπέδων αναισθητικού στο αίμα και συνεισφέροντας εξειδικευμένες γνώσεις καρδιολογίας στη μελέτη.

“Μαζί, ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι τα μωρά με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και πολύ όξινο αίμα είχαν χαμηλά αποτελέσματα Apgar και ότι η χορήγηση αναισθησίας με κυκλοπροπάνιο στη μητέρα ήταν πιθανό να οδηγήσει σε χαμηλή βαθμολογία Apgar στο βρέφος.

“Τέλος, το Collaborative Project, μια μελέτη 12 ινστιτούτων που περιελάμβανε 17.221 μωρά, διαπίστωσε ότι η βαθμολογία Apgar, ειδικά η βαθμολογία των πέντε λεπτών, μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες επιβίωσης των νεογνών και τη νευρολογική τους ανάπτυξη”.

Η Virginia Apgar πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 7 Αυγούστου 1974.

Παραπομπές

Glorfeld Jeff, Cosmosmagazine.com – ‘Science history: Virginia Apgar and the score you didn’t know you had.’ Web.

Φωτό από την πηγή.

Share This

Leave a Comment